Škvíra pro anděly

Když mi bylo čtrnáct, složil jsem svou první píseň. Či přesněji: torzo písně. Sloku a refrén. Toužil jsem napsat hit s hlubokým textem. Na sloku si nepamatuju, ale refrén, který vlastně nebyl refrénem, protože se zpíval jen jednou, zněl: „Jsem unaven / dlouhou poutí životem / a nezbývá mi než říct / nashledanou.“ Popuzovalo mě tehdy, že místo uznalého přikyvování nad existenciálně laděnými verši se mí posluchači, rodiče a prarodiče, nepokrytě smějí.

Kýženého uznání a matčiných slz dojetí se nám s bratrem Danielem ovšem dostalo o dva roky později, kdy jsme složili píseň společnou, vánoční. Popsali jsme v ní, jak to u nás kolem Vánoc chodí. Matčino cukroví, které se stalo cílem mých a bratrových tajných výprav, málo pochopitelné otcovo podvečerní pendlování mezi kuchyní a pokojem, v němž měl co nevidět přistát Ježíšek. A pak ta škvíra pod starými vysokými dveřmi, které od sebe dělily dva pokoje. Za ty dveře jsme nesměli, protože co kdybychom Ježíška vyplašili? Po večeři jsme s Danem chodili škvírou šmírovat, jestli se tam už něco děje. Úzkým fukem mezi spodní hranou dveří a parketami bylo jen vidět, zda se ve vedlejším pokoji svítí nebo jestli je za nimi tma. Měli jsme už ovšem vycvičené oko, a tak jsme uměli rozpoznat světlo z lustru, světlo malé stolní lampy. A samozřejmě světlo rozsvíceného vánočního stromku. Po večeři jsme však ve škvíře ještě dlouho vídali tmu. A za oknem taky. Představovali jsme si, že až Ježíšek sestoupí z nebes, bude za sebou nechávat ohnivou čáru. Nikdy jsme ji ovšem neviděli. Stejně jako zlaté prase, na které se u nás doma nikdy nehrálo. A pak najednou, po dlouhém čekání, se škvíra rozsvítila tlumeným světlem, stopou velkého zázraku, a odkudsi z dálky zazvonil zvonek. Zdálky, ale docela zřetelně. Maminka, která za námi mezitím přišla i s babičkou, pronesla nejistě, neslyšeli jste něco? Rozrazili jsme dveře a vběhli do vedlejšího pokoje. U stromku stál náš tatínek, v ruce držel hrací strojek, miniaturu starého piana, na jehož černé zvukové desce se vyjímal obrázek buclatého anděla. Strojek byl o dost starší než otec, který otáčel kličkou, potutelně se usmíval a ze strojku pomalu a sladce vytékala vánoční melodie.

Ta stará píseň beze slov zní u nás každý Štědrý večer, očekávaný refrén Vánoc, který se v tom starém bytě rozeznívá, co pamatuju. A zněl naším bytem i v době, kdy jsem o této melodii neměl ani potuchy. Narodili jsme se bratrem do tohoto refrénu a narodily se do něj i naše děti. Strojek už občas vynechává. Starý mechanizmus v jednom místě šlape naprázdno. Jeho sípající dech je letmá vzpomínka na babičku Růženu a dědečka Lea, který kličkou otáčel kdysi, jako náš otec dnes. Pak do sebe ozubená kola znovu zapadnou a všechno je, jak má být.

 Aniž bychom to tehdy s bratrem tušili, ta naivní vánoční píseň, kterou jsme kdysi složili jako překvapení, ta píseň, v níž nejsou žádná velká slova, ta píseň, v níž není nic, než dětský popis toho, jak to v jedné rodině o Štědrém dni chodí, píseň již zbavená iluze o Ježíškovi, který plní každé přání, v sobě nějakou šťastnou náhodou zachytila cosi podstatnějšího, co vlastně dodnes neumím přesně pojmenovat.

Letos jsme si s bratrem slíbili, že ji u našeho stromku po dlouhé době zazpíváme znovu. A naučíme ji naše děti, aby těch vánočních refrénů bylo do foroty, kdyby se ten jeden náhodou časem vytratil v sípavém dechu prošlých let.  

Autor: David Hrbek | středa 22.12.2010 11:38 | karma článku: 12,42 | přečteno: 1192x
  • Další články autora

David Hrbek

Až budu umírat...

Už jsem sem dlouho nedal žádný ty rýmovačky, tak sem přikládám takový krátký sumář z toho, co se tak mimochodem urodilo.

22.1.2015 v 22:00 | Karma: 11,69 | Přečteno: 566x | Diskuse| Kultura

David Hrbek

Dokud byla ještě žhavá, kul to v ní.

Pár rýmovaček za poslední dva týdny. Já vím, že je to na perex a sledovanost dost slabý, není tady žádnej Klaus, žádnej Zeman, žádná předávačka metálů, žádnej Putin, žádná ebola. No ale kdyby někdo chtěl nahlídnout, tak tady nabízím něco zase já na sobotní večer.

1.11.2014 v 19:15 | Karma: 11,22 | Přečteno: 697x | Diskuse| Kultura

David Hrbek

Vymluvil se, že si jde koupiti kouření, ale více nepřišel.

Toto je autentická slohová práce školačky Lidmily Novotné z roku 1926, která dnes už asi nežije. Chodila tehdy do druhé třídy obecné školy v Benecku. Dědeček mé ženy, který ji učil, si sešity se slohovkami svých žáků nechal na památku a dnes jsme si na tuto práci nějak vzpomněli a vyhrabali z krabice. Stojí to za přečtení, je to moc dojemný.

9.8.2014 v 17:53 | Karma: 24,59 | Přečteno: 1120x | Diskuse| Společnost

David Hrbek

Suzanne Vega: S písní Caramel jsem narazila u svého prvního muže

Se Suzanne Vega se dělají rozhovory poměrně snadno. Na jedné straně je to výsostný profesionál, na straně druhé se nebojí překročit svou roli a trochu víc se otevřít. Následující interview, které vzniklo pro Magazín Hospodářských novin, je třetí v řadě, které jsme spolu vedli a kterým jsme se pokusili na předchozí dvě navázat.

21.7.2014 v 21:00 | Karma: 13,90 | Přečteno: 1189x | Diskuse| Kultura

David Hrbek

S Lenkou pod markýzou

Každé ráno začínám v Café Palác. To je taková příjemná kavárna v Olomouci. Ona je příjemná hlavně kvůli servírce Lence. Minulý týden tam zase tak přijdu, sednu si na zahrádku pod markýzu a Lenka už automaticky přináší espresso s mlíkem.

20.7.2014 v 22:26 | Karma: 11,51 | Přečteno: 645x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:54

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  10:53

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Moderátorka Porupková ukázala jizvu v dekoltu a promluvila o rakovině

25. dubna 2024  10:48

Moderátorka zpráv FTV Prima Soňa Porupková (34) se na sociální síti svěřila fanouškům s tím, že má...

Šéf sněmovny Johnson přišel na univerzitu podpořit Židy, dav na něj bučel

25. dubna 2024  10:41

Studenti newyorské Kolumbijské univerzity ve středu pokřikovali a bučeli na předsedu Sněmovny...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 121
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2089x
Můžete také navštívit: www.hovorydavidahrbka.blog.idnes.cz
www.facebook.com/davidhrbek
Více informací na www.davidhrbek.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy