Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chvilka bezradnosti velkého státníka

S Václavem Havlem jsem se setkal jen několikrát, zato šlo vždy o velmi intenzivní a spíše neformální chvíle. Z takových mívám většinou obavy, protože člověk přichází nezřídka o iluze, které si o veřejně známých lidech dělá. Ale právě setkání s bývalým prezidentem patří k těm, kdy se má očekávání naplnila, ba je i předčila. V tom nejlepším slova smyslu.

After party po koncertu Suzanne Vega v Kongresovém centru 2009Phil Sullivan

Za všechny si dovolím vzpomínku na jedno říjnové ráno roku 2006. Snídaně v restauraci na Kampě, při níž se mají poprvé osobně setkat Václav Havel a Suzanne Vega. Písničkářka se na setkání připravuje již týdny dopředu, v každé volné chvíli si čte v Havlových esejích a často si v nich podtrhává. Místy působí jako pilná studentka filozofie těsně před zkouškou.

Sehrávám zde roli prostředníka. Představuji je navzájem. Václava Havla doprovází komorní svita jeho spolupracovníků. Doprovod Suzanne Vegy tvoří její čeští kamarádi. Nejmladší z účastníků je můj jedenáctiletý syn Šimon. Usedáme všichni ke stolu. Logicky proti sobě sedí oba hlavní aktéři. Já sedím vedle Suzanne Vegy a občas vypomáhám Václavu Havlovi s tlumočením v místech, kde si pan prezident není moc jistý. Vedle mě sedí Šimon. Všichni poslouchají rozbíhající se rozhovor.  Suzanne se ptá, Václav Havel vysvětluje základní věci, které jsou nám všem ostatním jasné: společensko-politickou roli Charty 77 a její vliv na pád komunistického režimu. Uběhne asi patnáct minut. Šimon se ke mně naklání a šeptá mi do ucha: „Tati, mě to tady nebaví, můžu jít na průlezky?“ „ Jasně,“ říkám, „běž.“ Hřiště je součástí restaurace, bude na očích. Odbíhá, aniž by tomu kdokoli z přítomných věnoval větší pozornost. Rozhovor se ponořuje do hlubších a složitějších vrstev. Havel i Vega jsou plně ponořeni do vášnivé konverzace, všichni ostatní napjatě poslouchají. Když už se ze snídaně stává opravdový seminář politologie a filozofie, když se řeč pomalu stáčí na rockovou hudbu, která v minulých dobách u nás byla symbolem svobody, rozrazí se znenadání dveře. V nich stojí vyděšený číšník, který drží za ruku mého syna, zakrvaveného a oněmělého Šimona. Najednou je absolutní ticho. Pozornost všech se od důležitých témat přesune na jedenáctiletého kluka, z něhož stříká na všechny strany krev. Dítě, které nebrečí, jen v šoku zírá na nás všechny a na své zakrvavené šaty. Vypadá to strašlivě a ve mně by se krve nedořezal. Nestačím nic říct, jen se zmůžu na to, že si stoupnu a odstrčím židli, na které sedím. A v tom do zděšeného ticha promluví Václav Havel. Pomalu a trochu bezradně: „Nemělo by se tomu dítěti pomoct?“ Tak u stolu naproti mě seděl do této chvíle světově respektovaný státník a spisovatel, který se během okamžiku mění v zosobnění bezelstnosti a chvilkové bezradnosti.

Jen tak pro úplnost: nebylo to nic vážného, jen rozražená brada, na níž má syn do teď neznatelnou jizvu, která je připomínkou začátku krátkého, ale intenzivního přátelství mezi Václavem Havlem a Suzanne Vega.  

A ještě na závěr: Jedna z prvních věcí, která se mi vybavila poté, co jsem se o úmrtí Václava Havla dozvěděl, byla tato: Ve Švandově divadle probíhá generálka jeho Žebrácké opery. Končí první půlka a nastává pauza. Havel, který se generálky účastní, přichází do kavárny. Na mě padne „povinnost“ dělat mu po dobu pauzy společnost, protože v herecké šatně probíhají připomínky a nikdo jiný není zrovna po ruce. Když vidí, že na stole přede mnou leží krabička cigaret, říká: „Klidně si zapalte.“ „Opravdu vám to nevadí,“ říkám. „Nevadí, klidně kuřte. Kdybych znal přesné datum své smrti, tak aspoň půl roku předtím zase začnu.“ Rychlá návštěva u Dalajlamy v Praze minulý týden naznačila, že Václav Havel svou blížící se smrt tušil. A třeba si předtím opravdu zapálil. Moc bych mu to přál.

Autor: David Hrbek | pondělí 19.12.2011 12:26 | karma článku: 18,46 | přečteno: 1617x
  • Další články autora

David Hrbek

Až budu umírat...

Už jsem sem dlouho nedal žádný ty rýmovačky, tak sem přikládám takový krátký sumář z toho, co se tak mimochodem urodilo.

22.1.2015 v 22:00 | Karma: 11,69 | Přečteno: 566x | Diskuse| Kultura

David Hrbek

Dokud byla ještě žhavá, kul to v ní.

Pár rýmovaček za poslední dva týdny. Já vím, že je to na perex a sledovanost dost slabý, není tady žádnej Klaus, žádnej Zeman, žádná předávačka metálů, žádnej Putin, žádná ebola. No ale kdyby někdo chtěl nahlídnout, tak tady nabízím něco zase já na sobotní večer.

1.11.2014 v 19:15 | Karma: 11,22 | Přečteno: 697x | Diskuse| Kultura

David Hrbek

Vymluvil se, že si jde koupiti kouření, ale více nepřišel.

Toto je autentická slohová práce školačky Lidmily Novotné z roku 1926, která dnes už asi nežije. Chodila tehdy do druhé třídy obecné školy v Benecku. Dědeček mé ženy, který ji učil, si sešity se slohovkami svých žáků nechal na památku a dnes jsme si na tuto práci nějak vzpomněli a vyhrabali z krabice. Stojí to za přečtení, je to moc dojemný.

9.8.2014 v 17:53 | Karma: 24,59 | Přečteno: 1120x | Diskuse| Společnost

David Hrbek

Suzanne Vega: S písní Caramel jsem narazila u svého prvního muže

Se Suzanne Vega se dělají rozhovory poměrně snadno. Na jedné straně je to výsostný profesionál, na straně druhé se nebojí překročit svou roli a trochu víc se otevřít. Následující interview, které vzniklo pro Magazín Hospodářských novin, je třetí v řadě, které jsme spolu vedli a kterým jsme se pokusili na předchozí dvě navázat.

21.7.2014 v 21:00 | Karma: 13,90 | Přečteno: 1189x | Diskuse| Kultura

David Hrbek

S Lenkou pod markýzou

Každé ráno začínám v Café Palác. To je taková příjemná kavárna v Olomouci. Ona je příjemná hlavně kvůli servírce Lence. Minulý týden tam zase tak přijdu, sednu si na zahrádku pod markýzu a Lenka už automaticky přináší espresso s mlíkem.

20.7.2014 v 22:26 | Karma: 11,51 | Přečteno: 645x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 121
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2089x
Můžete také navštívit: www.hovorydavidahrbka.blog.idnes.cz
www.facebook.com/davidhrbek
Více informací na www.davidhrbek.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy